ana konuya geç
EN TR

Match-up Mag

Match-up Mag



Bize biraz markanın karakterinden bahseder misin?
Öncelikle marka nereli dersek herhangi bir kuzey ülkesinden diyebiliriz. Şehirli erkek veya kadın, benzersiz giyinen, tarzı farklı olan, sadeliğin içerisinde her zaman şıklığı olan biri. Aynı zamanda simetriyi, geometrik desen ve şekilleri de seven… Özgürlüğüne düşkün, sofistike olarak tanımlayabilirim.

The Northfox markası altında neler üretiyorsun? Her şey el yapımı diyebilir miyiz?
Bilgisayar, tablet, kindle gibi elektronik cihaz kılıfları, kablo toparlayıcıları, defterler -birçok kağıt seçeneğimiz ile her türlü kullanıma uygun olarak üretilen- pasaport kılıfları, anahtarlıklar, kitap ayraçları, çanta içi toparlayıcılar, kalemlikler, kitap kılıfları, fotoğraf makinesi askıları, kartlıklar, makyaj çantaları gibi ürünler üretmekteyiz. Tüm ürünlerimiz elde kesilip, el dikişi ya da makine dikişi ile tamamlanıyor.

Kullandığın ana malzeme “deri” dışında, ne gibi materyaller kullanıyorsun?

Deri uzun ömürlü bir malzeme olduğu için kumaş, yapıştırıcı ya da başka materyaller kullanmayı pek tercih etmiyoruz. Fakat, bir tasarım projesi olarak hazırladığım “Zıtlık” adı altında pahalı ve uzun ömürlü diye sıfatlandırılan deri ile, ucuz olarak nitelendirilen keçe malzemesini kullandık. Çok sevildiğini ve komple deri olan ürünlerin yanında bütçesi uygun olmayanlar için alternatif bir ürün olduğunu düşünüyoruz.
Onun dışında; şimdi atölye, servis önlükleri üzerinde çalışma yapıyoruz. Deri materyali giysi gibi düşünüldüğünde kullanım ve mevsimsel durumlar göz önüne alındığı zaman keten, pamuklu ya da kanvas kumaş gibi materyaller üzerinde çalışmak daha mantıklı. Defterlerimizin içerisinde de geri dönüştürülebilir craft kağıt kullanıyoruz.

Deriden defter, cüzdan yapımı gibi workshoplar veriyor musun?
Evet, bünyemizde workshoplar düzenliyoruz. Yoğunluk nedeniyle atölyeyi eve taşıdığım için yeterli bir alan olmasa da misafir olabildiğimiz atölyelerde workshoplar düzenliyoruz. Hatta şu an “Kendin Yap” kiti üzerinde çalışarak, birçok ürünü yapım aşamasını anlatan dokümanlar ve materyalleri ile beraber  meraklılarıyla buluşturmayı hedefliyoruz.

Son zamanlarda ülkemizde, zanaata olan ilgi arttı… Senin el yapımı işler üreten Türk tasarımcılar arasında sevdiklerin kimler?
Evren Demirkutlu’nun Vozmos markası altındaki doğayı bize sunmasına ve sürdürülebilirlik üzerine yaptığı tasarımlarını, duvarlarımızı süsleyen Kilimini’yi ve kendi kullandığım materyalim ile el işçiliğiyle üretim yapan Chivit ve Sakin Leather markasını çok beğeniyorum.

Genelde günümüzde birçok insan aynı anda birçok iş birden yapıyor. Sen ileride ne yapmak istiyorsun? Sence seri üretim olmadan hayatını sadece bu işi yaparak idame ettirebilmen mümkün mü?
Ben aynı zamanda Çevre Mühendisliği öğrencisiyim ve çevre ile ilgili birçok saygın kurumda freelance ya da gönüllü olarak çalışıyorum. Mezun olduğum zaman mühendislik yapmayı düşünmüyorum fakat, çevre ile ilgili projeler üretebildiğim kurumlarda yer alarak sevdiğim bölüm üzerinden hayatımı idame ettirip yine el işçiliği ile kurmuş olduğum markayı sürdürebilirim diye düşünüyorum.
Sonuç olarak Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz, el işçiliği, tasarım ve deri üzerinde birçok insan faaliyet göstermekte. Burada farklılaştıran şey sanırım tasarım oluyor. Diğer yandan da hikayen ve verdiğin hizmet ve sana gelen ilgili kişileri nasıl karşıladığın da çok önemli. Milyon dolarlar kazanmayı hedefleyen, kişiye özel çalışma ve kurulan samimiyet karşısında yorulan bir kişi zaten bu tarz bir iş kolunu seçmeyecektir diye düşünüyorum. Zarar etmedikten sonra, bazen gelen manevi değerlerin, maddi değerlerden daha önde olduğuna inanıyorum. Belki yaşım genç diye bu şekilde, belki yeteri kadar yorulmadım diye ama şu an böyle. Ülkemizin durumuna baktığımız zaman bile “hayatımızı idame ettirmek” konu başlığı çok fazla yerlere gidebilir. Hangi mesleğin ya da iş kolunun garantisi var ki?

Bir tasarım üzerinde çalışırken, arka fonda neler çalar? Belirli bir albümün, playlistin var mı?
Hemen paylaşayım. Yoğun olmaktan dolayı son zamanlarda kitap okumaya pek vakit ayıramıyorum. Yeni bir şey keşfettim ve atölyede artık sık sık kitap dinliyorum. Tabii kağıda dokunmanın ya da iç sesinle bir kitabı okumanın hazzını vermiyor ama çok farklı bir his de oluşturuyor.

Kaynak: http://matchupmag.com/the-northfox

Okumaya devam et

All Decor - Mayıs / Haziran 2016

GQ - Mart 2018

Postkolik Dergisi

Yorumlar

İlk yorum yapan ol.
Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Sepetiniz