ana konuya geç
EN TR

Butik İşletmeleri Neden Desteklemeliyiz?

Butik İşletmeleri Neden Desteklemeliyiz?

Uluslararası seyahatler durduruldu, insanlara #evdekal çağrısı yapılıyor, zorunlu olmayan işyerleri kapatılıyor. Bu önlemlerin hepsi küresel salgın Covid-19’un yayılmasını önlemek ve insanları güvende tutmak için uygulanıyor.

Hizmet sektörü personeli, sağlık çalışanları tartışmasız bu dönemde yükü en çok omuzlayanlar. Önlemlerin, evde kal çağrılarının işlemediği, zorunda olmadıkça evden çıkmayın cümlesindeki “zorunda olan” emekçilerinin tüm emekleri için teşekkür ederiz.

Salgını önlemek için alınan önlemler bazı yıkıcı etkileri de beraberinden getiriyor. Yıkıcı etkilerin hepsine değinmek ne yazık ki mümkün değil. Local Makers olarak bağımsız işletme sahiplerinin, lokal üreticilerin, girişimcilik maceralarında henüz emekleyerek ilerleyenlerin karşı karşıya kaldığı yıkıcı etkilerden bahsedip, farkındalık yaratmak ve küçük işletmeleri destekleyebileceğiniz birkaç fikri sizlerle paylaşmak istedik.

Hepimiz sosyal mesafemizi koruduğumuz andayız. Yerel kahveciler, tasarımcılar, seramik üreticileri, butik tasarım atölyeleri, yoga ve pilates stüdyoları insan teması olmadan da müşterilerine hizmet verecek zekice çözümler buldular. Topluluk olarak, yerel ve küçük işletmelerin ve üreticilerin geleceklerini güvence altına almanın ve bu karanlık zamanları aşmanın minik bir destekçisi olabiliriz.

Peki Küçük İşletmeleri Neden Destekliyoruz?

Büyüklerinin ötesinde küçük işletmeler ruhları ile tanımlanırlar. Her şey şeffaftır. Ürünleri; nerede, nasıl ve kimler tarafından hangi hassasiyetler çerçevesinde üretildiğini ve satışa sunulduğunu biliriz.

Tüketmek için değil, değer verdiğimiz için satın aldığımız bağları kurmamızı sağlarlar. Belirsizliğe rağmen üreten, sürdürülebilirlik esaslarını motto edinen, seri üretim algısı ve kitlesel tüketim alışkanlıklarının aksine el emeği değeriyle harmanlanmış üretime ulaşmanın daha sürdürülebilir ve aslında sanıldığı kadar zor olmadığını bize gösterirler.

Küçük işletmeler aynı zamanda toplumumuzun ekonomik ve sosyal dokusu için de önemlidir ve hepimizin ayakta kalması için rol oynarlar. Zincir mağazaların rekabetinden uzak duygularla kurulmuşlardır. Girişimcilik daha fazla girişimciliğe ilham verir, yerel işletmelerden alışveriş yaptığınız zaman paranız yerelde kalır ve yerel kalkınmaya bir destek sağlamış olursunuz. 

Lokal üreticiler ve küçük işletmeler hikaye barındırır. Bir mahallede yer alan küçük işletmeye bu hikayeyi deneyimlemek için, destek olmak için birçok kişi gelir. Ana caddelerdeki ve alışveriş merkezlerindeki büyük mağazaların samimiyetsizliğinden uzak tüm bu şeffaflığı ve iyi alışverişi deneyimlemeye gelirler. Büyük ticari markaların yaratmaya çalıştığı hikayede tam olarak budur. Fakat çoğu büyük şirket adını bile duymadığınız ülkelerde, ucuz iş gücüyle ürün ürettirmeye çalışıp, sürdürülebilirlik felsefesini motto edinmemiş, emeğe, üretime ve materyale sadece daha fazla kar olarak bakıyor, green washing (yeşil ürün-müş gibi) yapıyor.

Küçük üreticilerle bu durumu gözlemlemezsiniz, bu duruma kıyasla daha iyi bir hikaye ile tanışarak daha kısa bir üretici- tüketici yolculuğunu da deneyimlersiniz.

Küçük işletmeler; yerel ve etik üretimle harmanlanmış, işteki her rolü kendi üstlenen, yönetim, kurumsal politika katmanları olmadan çalışırlar. Kimileri amatörlük diye tanımlasa da bizce kuralları bükülebilir ve her müşteri değerlidir bakış açısına sahip olunmasını sağlayan butik alışveriş rotalarına dönüşürler.

 

İnandığınız, olumlu ve etik seçimler yapmış herhangi bağımsız bir işletmeden ya da yaratıcı birilerilerinden hizmet ve ürün satın alımı yaparak, ve onları paylaşarak motive edebilir ev destek olabilirsiniz.

Covid-19 salgını boyunca ayakta kalabilmemiz için bizleri destekleyen herkese çok teşekkür ederiz.

Süreç bitince mağazamızda tekrar kavuşup, eğitimlerlerde buluşup, kahve eşliğinde sohbet etmek dileğiyle!

The North Fox Ekibi

** Butik İşletmeleri Neden Desteklemeliyiz? yazısı kurucu ortağı olduğumuz Local Makers'ın sosyal medya rehberinden alıntıdır.



Okumaya devam et

Neden Deri?

Neden Deri?

Travel Notes |  Bozcaada

Travel Notes | Bozcaada

Covid-19 Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler ve Bizden Haberler

Covid-19 Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler ve Bizden Haberler

Yorumlar

İlk yorum yapan ol.
Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Sepetiniz